dijous, 22 de setembre del 2011

El llenguatge i la llengua


Aprofito aquesta entrada per explicar breument el que vam fer la primera classe de COED.
Primer de tot, amb la Rosa Soler, vam comentar el programa de l'assignatura, aprofundint una mica més, ja que el dia de la presentació va ser molt general. A continuació, ens va explicar les tres o quatre activitats que marcarien més l'assignatura, com per exemple la recitació d'una poesia, l'exposició fotogràfica, etc. 

Un cop explicat això, va haver-hi una cosa que em va cridar molt l'atenció, d'una bossa va treure un gerro amb aigua i el va col·locar a dalt d'un armari, perquè totes el veiéssim perfectament. Tot seguit ens va dir que li expliquéssim el que estàvem veient, i tothom deia coses diferents, tothom tenia una percepció. Per exemple, hi havia algú que deia que el gerro estava mig ple d'aigua i d'altres que deien que estava mig buid, hi ha qui veu les coses més positives i en canvi, d'altres més negatives.  

Per acabar, vam fer una activitat una mica més dinàmica, ens va dir que en un full ens descrivíssim nosaltres mateixes, tant físicament com psíquicament. Un cop fet, ens va agafar els fulls, els va barrejar i ens els va repartir, segons el que llegíem havíem de atribuir-li aquella descripció 4 adjectius. 

Al finalitzar la classe ens va proporcionar unes fotocopies de TUSON, J. (1984) Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45 -50) i ens va dir que expliquéssim la diferència entre la llengua i el llenguatge.  Per tant, en aquesta entrada us deixo, les idees principals:

El llenguatge humà esta constituït per les senyals i les combinacions de senyals peculiarment organitzades. Aquest no és només l'instrument que utilitzem per comunicar-nos, sinó que va molt més enllà.

Els humans ens podem expressar i comunicar d'una forma molt característica, gràcies al llenguatge. El llenguatge humà el diferenciem de les altres espècies animals, principalment perquè posseïx diversos nivells:
  •  Discurs
  •  Oració 
  • Sintagma
  • Morfema
  • Fonema
Per tant els humans, tenim un llenguatge molt ric i complex que ens permet expressar situacions, idees, sensacions... i fins i tot fer referència a fets o coses absents en aquell moment.

El llenguatge també ens permet reduir i classificar les percepcions del nostre entorn, perquè si per cada percepció hi hagués una paraula, la comunicació seria molt complicada. Cal dir, que la intel·ligència i el llenguatge es desenvolupem simultàniament, però el que ens dóna la capacitat de pensar: és el llenguatge. També és el suport bàsic de la memòria tant a nivell individual com col·lectiu.

Més d'un cop utilitzem el llenguatge per alliberar-nos o manifestar un estat d'ànim. També ens permet dialogar i reflexionar sobre la nostre pròpia experiència.

L' expressió humana corporal està considerada, la traducció científica del llenguatge, sent el medi de comunicació més extens que tenim els humans.

El llenguatge sempre està relacionat amb una llengua. La llengua ens serveix, per exemple, per transmetre de generació en generació la memòria d'un poble, d'una civilització. Tots aquests coneixements estan impregnats en la mateixa llengua, a la vegada tota la bessant científica i tècnica, seria inexplicable sense la seva pròpia llengua.
  

La identitat de les persones la crea també la llengua, és necessària i fonamental per desenvolupar un discurs, per tant és impossible pensar sense tenir el suport d'una llengua. 


Val la pena donar-li un cop d'ull

Edu3.cat





Primer de tot m'agradaria que penseu una cosa, els ordinadors es van crear bàsicament, com màquines per fer càlculs, però al llarg dels anys s'han convertit en màquines que ens permet poder comunicar-nos amb persones de tot arreu, mantenir una conversa amb veu i so, enviar imatges, vídeos i missatges molt ràpidament. 

Aquest vídeo, que podeu visualitzar, ens explica que un amèrica anomenat Ted Nelson va elaborar un projecte anomenat " XANADU" que era una xarxa molt semblant a la que tenim
d' Internet, però 30 anys abans. Cal mencionar que aquest projecte, no va arribar a fer-se realitat.

El projecte va donar lloc a diverses innovacions, com per exemple: 
- Hipertext: va servir per designar el nou model de la informació relacionada. 
- Hipermèdia: és un sistema on els elements es relacionen mitjançant enllaços. 

Un altre aspecte important a destacar, els invents crucials que un equip d'investigació va fer per exemple, el ratolí que és un dispositiu que permet la comunicació d'anada i tornada amb l'ordinador, és a dir, una comunicació interactiva. 

Els primers programes interactius apareixen als anys 90, amb el format que tots avui  dia coneixem, el CD-ROM que és un suport capaç d'emmagatzemar una quantitat raonable
d' imatge i música. 
Els primers programes que van donar més impacte van ser el videojocs, que es van convertir en un entreteniment de gran consum. Bona part d'aquest programes tenien propòsits educatius, com per exemple, el CD-ROM d'un conegut pintor català, Joan Miró. 

La interfície és el mes important d'un sistema interactiu, perquè engloba els grafismes i les opcions que fan possible el diàleg entre l'ordinador i l'usuari. 



dilluns, 19 de setembre del 2011

Presentació

Hola a tots i totes! 

Sóc la Neus López i tinc 17 anys. Vaig estudiar el batxillerat a l'Escola Santa Caterina de Siena de Barcelona. El 12 de Setembre de 2011 vaig començar els meus estudis en el Grau d'Educació Infantil a Blanquerna, Universitat Ramon Llull. 

Aquest bloc l'utilitzaré per penjar apunts, informació, notícies, enllaços, etc. relacionats amb el món de l'educació. Espero poder compartit experiències amb tots vosaltres i que també us serveixi d'ajuda.