diumenge, 30 d’octubre del 2011

Treball col·laboratiu wikipedia


Una de les activitats que havíem de fer per GTIC era en grup completar una entrada de la wikipedia del tema que nosaltres volguéssim. Així que juntament amb les companyes del grup van decidir editar l'entrada d’Educació Infantil. Van trobar que era un tema que ens tocava de ple, ja que l’estem estudiant i que en català hi havien molt poques coses.


Per a poder-ho fer, primer de tot ens vam crear un compte al wikispace i a partir d'aquí ja vam poder editar l'entrada que vam escollir.

Érem conscients que allò que poséssim ho podria veure tothom, per tant vam editar l'entrada amb molta cura. Aquest treball ens ha servit per a conèixer millor la wikipedia, una eina que cada dia s'utilitza més. Vam conèixer quines en són les seves parts, com s'edita l'entrada, les discussions...

Aquí deixo l'enllaç de l'article que vam modificar: Educació Infantil

divendres, 28 d’octubre del 2011

Estructura del discurs

L'inici de la classe de COED ha estat molt diferent a totes les altres. Només començar hem visualitzat un vídeo d'una nena de 4 anys recitant una poesia de Nadal.

A continuació hem estat parlant del llibre " Com parlar bé en públic" de Joana Rubio i Francesc Puigpelat. I entre tota la classe hem extret les idees més rellevants dels 6 capítols que havíem de llegir.



Un cop hem acabat de comentar el llibre, hem començat a treballar un tema nou: l'estructura d'un discurs.
I el primer que hem fet ha estat analitzar aquesta frase "Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat" que amb altres paraules diríem: introducció, desenvolupament i conclusió. 

Introducció:
"Allò que comença bé està mig acabat"
- Es presenta el tema i els objectius.
- És un dels moments on hi ha més expectativa per part del públic i, per tant, hem d'aprofitar i conquistar-lo.
- No ens hem de justificar, no s'ha de demostrar inseguretat però si autoritat.
- Formules introductòries:
  • Dir allò que faràs però no fer-ho, no és una bona manera de començar. 
  •  No s'han de fer castellanismes. 
  • No s'ha de treure importància al teu treball.
  • Definició.
  • Presentació d'objectius. 
  • Preguntes. 
  • Lectura mental.
  • Documentació.
  • Afirmació provocadora .
  • Anècdota. 
Desenvolupament:
- És el cos del text/treball/exposició.
- Es transmeten les informacions en un cert ordre lògic.
- En aquest moment la concentració del públic baixa i, per tant, hem de motivar-lo amb diferents tècniques  
  com per exemple: l'humor, els exemples, les anècdotes, etc.
- Selecció i ordre de les idees segons l'objectiu del discurs:
1. Per a informar: estructura descriptiva i estructura cronològica.
2. Per a convèncer: estructura inductiva, a partir de coses concretes s'arriba a la idea general, estructura deductiva, a partir de la idea general s'arriba a coses concretes.

Conclusió
- Es fa una síntesis i es tanca el discurs.
- Sintetitza les idees principals i oferir una visió global del missatge.
- En aquest moment el públic torna a estar atent.
- És important dedicar temps a la conclusió, ja que, és la imatge que s'enduran de la persona que ofereix el  
  discurs i del tema.
- S'ha de fer una conclusió interessant.
- S'han de resumir les idees principals.
- Formules de tancament:
  • Repetir la introducció
  • Resumir els punts principals 
  • Invitació a l'acció 
  • Anunci d'un esdeveniment futur 
  • Promesa 
  • Apel·lar als sentiments



dijous, 27 d’octubre del 2011

Els hemisferis

Avui a classe de GTIC hem estat comentant entre totes el primer capítol del llibre: FERRÉS, J. (1992). Vídeo y educación. Ed. Paidós. Barcelona. Un dels aspectes que vam treballar del llibre van ser els dos hemisferis. Us deixo aquí un petit esquema en forma de quadrícula perquè es pugueu observar bé les diferències:



  •  Avui en dia, ens domina l'hemisferi dret, és a dir, coneixem a través de les sensacions, emocions, reaccionem amb els estímuls dels sentits i no de la raó.
  • A les escoles s'utilitza un ensenyament basat en l'hemisferi esquerra, això vol dir, conèixer a través de la lectura, l'escriptura, etc.. 
  • L'ús de les noves tecnologies poden, a vegades, alterar la nostra forma de pensar, d'expressar-nos. Per tant, això fa que l'home modifiqui. Quan canvia el món, canviem nosaltres.Per exemple, el món en el que van viure els nostres pares és completament diferent en el que estem vivint nosaltres actualment. I passarà exactament amb les properes generacions.

Tot seguit, i per acabar, hem vist dos tipus de vídeos diferents. Un que pertany a l'hemisferi esquerre, no utilitzava el llenguatge audiovisual, i un altre que pertany a l'hemisferi dret. 


           Hemisferi esquerre - Breu història de Catalunya
  •  És aconsellable veure aquest estil de vídeo individualment, ja que, en grup és perd molta de la informació que ens aporten. I acaba resultant avorrit  pels propis alumnes. 
  • Quan es veu aquest tipus de vídeo és necessari i essencial prendre apunts de les idees i conceptes que es van dient. 
  • Apareixen imatges, que són poc importants, una veu que narra, que és molt important perquè és la que dóna tota la informació i una música monòtona, poc important. 
  •  
    Hemisferi dret - Sopar per a dos
  • Aquest estil de vídeos ens crea emocions, sensacions. Podem dir que aquest vídeos ens enganxen i volem arribar al final per saber que passa. 
  • Les imatges són la pròpia història, no cal que hi hagi veu, i la música reforça el que volen transmetre les pròpies imatges.

Edu3.cat

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Tractament d'imatges


A l'última classe de GTIC vam introduir-nos en un nou tema: la imatge. Per fer-ho vam començar parlant dels conceptes i característiques bàsiques de la imatge digital:

  • La grandària: fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge i normalment és mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels verticals que té. A la pràctica els Megapíxels són molt més importants en el moment d'imprimir la imatge. Perquè quan nosaltres visualitzem una imatge a la pantalla de l' ordinador no es pot apropiar bé, perquè les pantalles són de baixa resolució i aleshores concentren pocs píxels.
  • El pes: és el que ocupa la imatge en memòria i és mesura en Bytes o algun dels seus múltiples.
    Per exemple, per saber el pes d'una imatge el que hauríem de fer és: clicar al boto dret del ratolí, donar-li a visualitzar, informació de la imatge, mida.
  • La profunditat de color: fa referència al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
    És a dir, serà la quantitat de colors que podem posar en una imatge. Quan hi ha més canvis/barreja de possibles colors, la imatge serà molt més "rica".
  • La resolució: és la relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa. Es mesura, normalment, en píxels per polsada. Aquesta mesura està condicionada a les possibilitats del propi medi físic.

Un cop analitzat i entesos aquests conceptes, ens vam posar a fer pràctiques amb el programa GIMP 2.6, què és un programa lliure i gratuït. El que vam fer va ser començar a treballar amb aquest programa a partir de la imatge " firals de bellvis 2009" que en Jordi Simon ens va penjar al suro de l'assignatura.


Firals de Bellvis 2009 - Fotografia original 

Quan ja teníem la imatge descarregada, el següent procés era retallar un tros de la imatge. Per fer-ho havíem d'anar a " caja de herramientas", on trobarem una " herramienta de recorte" i allà apareix un cuter. Aleshores s'ha de seleccionar la part  i fer doble clic.


 Firals de Bellvis 2009 - Fotografia retallada 

Després, havíem d'escalar la imatge. Per què no sigui tan gran, el que fem és reduir la imatge. Com? amb  l'icona d'escalar, que es troba al fer clic a "imagen". A continuació, posem els píxels que volem. Pel bloc entre els 650/750 d'amplada és suficient, l'altura es posa automàticament.
Firals de Bellvis 2009 - Fotografia escalada 650x450

Per acabar havíem de retocar la imatge, el que he fet és eliminar una caixa d'aigua que hi havia, copiant i enganxant les rajoles del costat. A més, també he eliminat el collar de la dona que té el dit aixecat, a través de l'icona de clonar.

Firals de Bellvis 2009 - Fotografia retocada
Aspectes a destacar: 
- S'han de signar totes les imatges.
- El primer condicionant perquè les fotografies siguin bones és el fotògraf.
- Les òptiques de les càmeres, també són importants. Hi han de tots preus. 
- Si la imatge no es vol imprimir, ni retocar, els 5M és suficient. 
- Més píxels millor tamany, més pes no és més qualitat.



dilluns, 24 d’octubre del 2011

Personalitzar l'accés a la web

Hi ha pàgines web que ens ajuden a administrar-nos i organitzar-nos millor, com per exemple igoogle.

Et permet crear una pàgina principal personalitzada. A la part superior hi surt la barra de cercar de Google i sota podràs posar tots els gadgets que vulguis.

Aquests gadgets són molt diversos i permeten accedir a diferents activitats i informació d'altres webs en les que tu hi participes o que consultes diàriament. Per exemple, pots posar-te la teva conta de Gmail, Noticies d'algun diari o web en especial, un calendari, la previsió del temps, jocs d'entreteniment... i així ho tens tot al teu abast.

Això sí, per poder tenir aquesta plataforma és necessari tenir un compte de google. Si us el voleu fer només teniu que clicar igoogle

diumenge, 23 d’octubre del 2011

Delicious

Delicious és un servei gratuït que ens permet guardar les nostres adreces web favorites. L'avantatge que ens proporciona és que podem accedir a elles des de qualsevol lloc on tinguem accés a Internet. A més a més les podem classificar i agrupar gràcies a les etiquetes i també compartir-les amb altres usuaris de la web.


He trobat un tutorial al Youtube que explica amb molta claredat com funciona i per a què serveix:








Us deixo el enllaç del meu delicious




dissabte, 22 d’octubre del 2011

La composició del text

El divendres 21 d'Octubre vam començar d'una forma bastant diferent la classe. La Rosa  Soler ens va comentar que si nosaltres ens havíem d'aprendre un poema de memòria, el més lògic era que ella també ho fes. Així que ens va recitar un poema: 

 " A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.
   I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel"


                                                                                                                    Maria Mercè i Marçal. 


A tot això, també ens va dir que la primera feina es memoritzar, però que quan els nostres llavis recitin el poema fent tasques quotidianes, com ara fregar plats, rentar-nos les dents, etc.. és quan de veritat portarem el poema dins nostre. A continuació, amb tota la classe vam recitar un petit travallengües: 

" Una gallina xica, tica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, els seus fills no haurien estat xics, tics, mics, camacurts i ballarics"



Després vam visualitzar un tros d'un programa del canal 33 dedicat al poeta Miquel Martí i Pol.
Aquest vídeo ens ha permès diferenciar tres tipus diferents de recitar un text: 
  1. Recitació teatral
  2. Recitació d'un text des del cor i dir-ho de memòria
  3. Lectura en veu alta 
Una de les coses que hem comentat és que els famosos que sortien al vídeo tots recitaven a poc a poc, amb paciència..

Cal afegir que la lectura en veu alta és una lectura pels altres. Qui llegeix el text és qui ens fa la feina. La feina de l' escoltador és escoltar, i això vol dir entendre, i , entendre vol dir reproduir una imatge.
En el moment de fer una lectura en veu alta cal marcar els signes de puntuació. Per exemple, quan ens trobem una coma en un text cal comptar per dintre 3 segons, en canvi amb el punt cal estar-s'hi 5 segons. Aquestes són les pauses correctes que s'haurien de fer a nivell tècnic. Aquestes pauses ens poden sobtar, perquè estem molt mal acostumats/viciats a saltar-nos els signes de puntuació. I són importantíssims perquè ajuden al escoltador a entendre millor el que el lector està llegint.

A més a més de tot això, també ens ha donat temps de treballar la composició del text:

PLANIFICAR: reflexionar
          1.1- Anàlisis de la situació comunicativa: a qui? que? per què? com?
          1.2- Recollida d'informació
          1.3- Selecció i ordenació de la informació

REDACTAR: transformar les idees a text oral/escrit, tenint en compte l'estructura del text. El paràgraf és el contenidor del que recollirem una sola idea principal.

REVISAR: és aconsellable revisar-ho dues vegades. Cada cop en una cosa diferent: en la forma i el contingut. De la forma revisarem la competència lingüística i del contingut la coherència, l'estil..


dijous, 20 d’octubre del 2011

Web 2.0

Web 2.0 crea i organitza els continguts. Són els mateixos usuaris qui decideixen, creen i comparteixen els continguts. També s’anomena web social per les implicacions que està tenint en tots els nivells de societat.

No és fins l’any 2004 que és comença a parla d’aquest terme web 2.0. És Tim O’Reilly qui introdueix aquest concepte.

Una nova web basada en comunitats, on els usuaris són els creadors de continguts, on per damunt de tot hi ha la comunicació.  Es tracta, doncs, d’un nou marc d’interacció, participació i comunicació social, allunyat del model anterior.

L’usuari és protagonista, decideix, etiqueta, crea, comparteix, organitza, distribueix, recull, selecciona.

El món de les imatges i la música a Internet

Avui, dijous 20 a classe de GTIC hem après com diferenciar a Internet les imatges que podem o no podem baixar-nos. També hem fet el mateix amb la música.

Abans de visitar tres pàgines diferents, el Jordi Simon ens ha plantejat dues preguntes:
1. Si trobem una fotografia al Google com sé si te llicència Creative Commons?
2. Com puc a través de Google veure una llicència Creative Commons?

Imatges:


Flicker: www.flickr.com

Els passos que s'han de seguir:

  1. Búsqueda avançada 
  2. Triar l'opció de: buscar sólo dentro de contenido con licencias Creative Commons. 
  3. Després d'haver fet això, el cercador et buscara totes aquelles imatges que es poden utilitzar legalment.


Aquest és el format de la pagina de fliker només entrar.







Sxc.hu: www.sxc.hu

Els passos que s'han de seguir:
  1. T'has de registrar a la pàgina, fen-te un compte 
  2. Seleccionar una imatge i mirar: view image license 



 Aquest és el format de la pàgina de sxc  












Google Image: www.google.es/imghp

  1. Búsqueda avançada 
  2. Derechos de uso: se puede utilizar o compartir libremente 

Aquest es el logotip que tots coneixem.




I per acabar també cal citar aquesta pàgina web: commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Com a conclusió podem dir que el  Flicker té imatges de més qualitat, perquè qui penja les imatges són aficionats a la fotografia i els hi agrada. En canvi google no hi ha tanta qualitat, i normalment les imatges que et mostren estan en altres pàgines web.


Música:


Molts usuaris d'Internet es baixen música il·legalment amb programes com el Ares, eMule..
Els programes que són legals, per descarregar-se música son el: Itunnes i spotify.

També hi ha una pàgina web on et permet descarregar-te tota aquella música, no comercial, us deixo aquí l'enllaç: www.jamendo.com/es/


I per acabar, en aquesta pàgina podem trobar totes aquestes webs, entre d'altres, per poder utilitzar tot tipus de música i fotografies sota la llicència Creative Commons: http://search.creativecommons.org/





dimecres, 19 d’octubre del 2011

CREATIVE COMMONS

Edu3.cat

Què és?

Creative Commons és una organització dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Aquesta organització ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic.

Quin objectiu té?

L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Aquestes condicions les escull el propi autor. Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".

dimarts, 18 d’octubre del 2011

La descripció

Avui a petit grup de COED hem estat treballant el tema de la descripció. Per fer-ho vam anar seguint diferents exemples que la Rosa Soler havia recopilat en un dossier.

El primer que hem fet ha estat  visualitzar el videoclip d'unes de les cançons més escoltades aquest estiu: Jenifer - Els Catarres




DIFERENTS MODELS DE LA DESCRIPCIÓ: 

1. Cançons: poesia cantada
  • El gripau blau, Ara va de bo (cançó tradicional nord-americana)
  • Lila, Whiskyn's
  • Pedro Navaja, Gato Pérez (lletra d'en Rubén Blades)
  • Com un puny, Raimon: descripció d'un sentiment 
  • Nit de Sant Joan, Sisa 
2. Poesia Visual:
  • Passeig virtual per l'obra d'En Joan Brossa www.joanbrossa.org
    " La poesia visual no és dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació"


 3. Poesia:
  • Gernika, Palau i Fabre (narrativa) 
  • Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol


                                                         Si parlo dels teus ulls
Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.

Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.

Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietud d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.

Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.

Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secrets dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci.

Miquel Martí i Pol

4. Novel·la:
  • El carrer estret, Josep Pla
  • Els homes que no estimaven a les dones, Stieg Larsson 
  • " La tramuntana", dins El geni del país, Josep Pla 
5. Assaig:
  • Salvador Espriu vist per Josep M. Espinàs a Relacions particulars 
  • Salvador Espriu vist per Baltasar Porcel a Grans catalans d'ara 
  • Xesco Boix vist per Lluís M. Panyella a www.labicicleta.cat/xescoboix2.htm
6. Conte:
  • Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix (traducció i adaptació de Pete Seeger)









7. Vídeo:
  • Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009 
  • Els Catarres - Jenifer:  analogies/comparacions


diumenge, 16 d’octubre del 2011

La còpia en el món de la tecnologia

A l'última classe de GTIC vam començar temari nou: la cultura i el programari lliure.

Per introduir-nos en aquesta nova matèria vam observar i comentar aquest vídeo.
Que teniu penjat en aquesta entrada:




 Aquest vídeo interactiu, mostra de manera divertida i curiosa una forma d'entendre la  importància que té copiar en el món de la tecnologia.

Es poden observar dos processos diferents en la còpia: la digital i l'analògica. 
  • El digital és un procés ràpid, com seria,per exemple,  fer una copia d'un CD per un amic o amiga. 
  • L'analògic és un procés més lent i complicat. 
A la conclusió que vam arribar a partir de totes les aportacions, les reflexions sobre les diferents frases que vam llegir del bloc del Jordi Simon (http://gestioinformacio.blogspot.com) és que hem de respectar la llei que existeix, és a dir, evitar tot allò que va en contra del que no està permès.

Un cop entès tot això, vam parlar d'un nou concepte: Creative Commons. 
Per començar a entendre una mica la idea d'aquest nou terme, vam llegir un article on a més a més d' informació relacionada amb aquest terme, hi havia la seva definició: és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual. 

En aquest article també parlava d'altres termes desconeguts per nosaltres, com per exemple:
copyleft, copyright, llicència, Electronic Frontier Foundation i la diferència entre free, lliure i gratis.

Us deixo aquí la definició d'aquest termes:

  • copyrigt: és el dret de còpia
  • copyleft: es permet la lliure distribució de còpies i versions modificades 
  • llicència: permís, contracte entre tu i l'autor 
  • free: lliure (no parlem de gratuït)
  • Electronic Frontier Foundation: organització que manté els drets d'expressió lliure.


Trets característics de la llengua oral formal

El divendres 14 d'Octubre a classe de COED vam estar parlant sobre els trets característics de la llengua oral formal, concretament sobre l'exposició oral. 

La podem dividir en 3 trets: 

1. Trets contextual:
  • Caràcter no universal i aprenentatge escolar.
  • Acústica, efímera i produïda en temps real .
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional.

2. Trets textuals:  

  • Formal i generalment monologada.
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat.
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals.
3. Trets lingüístics 

  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals.
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. 
  • Correció normativa i ús de la varietat estàndard.


Desprès d'analitzar aquests continguts es pot establir una gradació. Per tant no hi ha una diferència entre els dos codis. Podem dir que l’oral i l’escrit no són contraris sinó que segueixen una línia contínua i tenen les seves semblances.

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Llengua formal oral

El divendres 14 d'Octubre a classe de COED vam estar parlant sobre els trets característics de la llengua oral formal, concretament sobre l'exposició oral. 

La podem dividir en 3 trets: 

1. Trets contextual:
  • Caràcter no universal i aprenentatge escolar.
  • Acústica, efímera i produïda en temps real .
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional.

2. Trets textuals:  

  • Formal i generalment monologada.
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat.
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals.
3. Trets lingüístics 

  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals.
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. 
  • Correció normativa i ús de la varietat estàndard.


Desprès d'analitzar aquests continguts es pot establir una gradació. Per tant no hi ha una diferència entre els dos codis. Podem dir que l’oral i l’escrit no són contraris sinó que segueixen una línia contínua i tenen les seves semblances.

Aprender i créixer

El divendres 14 d'Octubre a classe de COED vam estar parlant sobre els trets característics de la llengua oral formal, concretament sobre l'exposició oral. 

La podem dividir en 3 trets: 

1. Trets contextual:
  • Caràcter no universal i aprenentatge escolar.
  • Acústica, efímera i produïda en temps real .
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional.

2. Trets textuals:  

  • Formal i generalment monologada.
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat.
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals.
3. Trets lingüístics 

  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals.
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. 
  • Correció normativa i ús de la varietat estàndard.


Desprès d'analitzar aquests continguts es pot establir una gradació. Per tant no hi ha una diferència entre els dos codis. Podem dir que l’oral i l’escrit no són contraris sinó que segueixen una línia contínua i tenen les seves semblances.

divendres, 14 d’octubre del 2011

Google Docs

Aquesta setmana a les classes de GTIC ens han ensenyat a utilitzar el Google Docs.

És una aplicació que ens ofereix Google que té la possibilitat de crear, editar, compartir i publicar documents, presentacions, formularis i fulls de càlcul.

Permet que un grup de persones puguin crear un document conjunt al mateix temps, sense necessitat de estar ajuntant les diferents parts d'un treball amb el correu, és un opció que sempre comporta problemes.

Un altre avantatge és que podem editar o continuar el document des de qualsevol lloc mentre tinguem connexió a Internet, és una bona manera de actualitzar-lo sense tenir aquest document en diferents llocs (escriptori, en un pendrive, en un CD...).


A continuació us deixo un vídeo que explica amb més detall en que consisteix:


divendres, 7 d’octubre del 2011

Que són els wikis?

Fa uns dies, ja vaig fer una entra sobre blocs i wikis, però m'agradaria anar més enllà, i aprofundir una mica més sobres aquest tema. Per tant, una manera molt interactiva d'explicar-ho i acabar-ho d'entre més pot ser la visualització d'aquest vídeo que explica què és i com utilitzar-lo: 






Per tant, podem dir que un wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Viquipèdia

Un cop entès el concepte de wiki, vam veure quins eren els seus aspectes pedagògics. I això ho vam veure a una entrada de Jordi Vivancos al seu bloc TIC o TAC:

Els Wikis...
•    Són democràtics
•    Incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització
•    Promouen l'escriptura
•    Faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
•    Amplifiquen la interacció
•    Promouen la negociació
•    Faciliten l'edició col•laborativa i oberta
•    Generen patrimoni cultural col•lectiu durable
•    Promouen el voluntariat

dijous, 6 d’octubre del 2011

Sir Ken Robinson

Una de les feines que havíem de fer a COED era la visualització de dues conferències de Ken Robinson, un comunicador anglès. Mireu-les i escolteu-les, totes dues, molt atentament.


La primera conferència anomenada: " Las escuelas matan la creatividad" 
I la segona "A iniciar la revolucion del aprendizaje!"

          


     








Crec que un dels aspectes que dóna més èxit a les seves xerrades és sens cap dubte el humor que té a cada una de les seves conferències. Des d'un principi l' humor es presenta com el tema principal a les seves reflexions, pensaments i expressions. Això fa que les seves conferències es facin molt més amenes. Cal dir que Sir Ken Robinson és reconegut a nivell mundial com un expert en creativitat i educació. També penso que l'èxit de les seves xerrades és perquè transmet al públic el seu interès per l’educació i per la creativitat dels nens. 

Penso que Ken Robinson, alhora de sortir a donar una conferència, utilitza un petit guió on té els punts més importants, els aspectes que ha de destacar, és a dir, els punts més importants.  Però que principalment domina la improvisació a la perfecció. Sap parlar molt bé en públic, li agrada i se li nota. Això és pot veure, amb tots els exemples i històries que va explicant al llarg del discurs. I això fa que ens faciliti la comprensió del que ens esta explicant. Ja que exemplificar sempre ajuda a entendre millor les coses.

dimecres, 5 d’octubre del 2011

Informació útil

Al llarg d'aquests dies ens havíem d'anar llegint el llibre de: Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Escrit per Francesc Balagué i Felipe Zayas.

En tot el llibre, explica informació interessant i molt útil. Però a l' arribar als últims capítols, ens cita els deu consells per un blog millor, de Rebecca Blood. Per tant, vaig decidir entrar-hi i veure que explicava.

En una de les seves entrades, parlava del llibre que va publicar l'any 2001: Manual de Weblog: Consejos prácticos. I que des d'aquesta publicació, s'ha dedicat a parlar del món dels blocs i l' impacte d' Internet en els negocis, els mitjans de comunicació i a la societat.

Us deixo aquí el link de l'entrada del seu bloc, on parla dels deu consells: http://www.rebeccablood.net/essays/ten_tips_espanol.html

Què és millor? Blocs o wikis?

A l'última classe de GTIC vam veure exemples de wikis i les diferències que hi ha entre una wiki i un bloc. En la sèrie de diapositives que he adjuntat en aquesta entrada, es poden veure clarament les característiques dels blocs i de les wikis.