dimecres, 26 d’octubre del 2011

Tractament d'imatges


A l'última classe de GTIC vam introduir-nos en un nou tema: la imatge. Per fer-ho vam començar parlant dels conceptes i característiques bàsiques de la imatge digital:

  • La grandària: fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge i normalment és mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels verticals que té. A la pràctica els Megapíxels són molt més importants en el moment d'imprimir la imatge. Perquè quan nosaltres visualitzem una imatge a la pantalla de l' ordinador no es pot apropiar bé, perquè les pantalles són de baixa resolució i aleshores concentren pocs píxels.
  • El pes: és el que ocupa la imatge en memòria i és mesura en Bytes o algun dels seus múltiples.
    Per exemple, per saber el pes d'una imatge el que hauríem de fer és: clicar al boto dret del ratolí, donar-li a visualitzar, informació de la imatge, mida.
  • La profunditat de color: fa referència al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
    És a dir, serà la quantitat de colors que podem posar en una imatge. Quan hi ha més canvis/barreja de possibles colors, la imatge serà molt més "rica".
  • La resolució: és la relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa. Es mesura, normalment, en píxels per polsada. Aquesta mesura està condicionada a les possibilitats del propi medi físic.

Un cop analitzat i entesos aquests conceptes, ens vam posar a fer pràctiques amb el programa GIMP 2.6, què és un programa lliure i gratuït. El que vam fer va ser començar a treballar amb aquest programa a partir de la imatge " firals de bellvis 2009" que en Jordi Simon ens va penjar al suro de l'assignatura.


Firals de Bellvis 2009 - Fotografia original 

Quan ja teníem la imatge descarregada, el següent procés era retallar un tros de la imatge. Per fer-ho havíem d'anar a " caja de herramientas", on trobarem una " herramienta de recorte" i allà apareix un cuter. Aleshores s'ha de seleccionar la part  i fer doble clic.


 Firals de Bellvis 2009 - Fotografia retallada 

Després, havíem d'escalar la imatge. Per què no sigui tan gran, el que fem és reduir la imatge. Com? amb  l'icona d'escalar, que es troba al fer clic a "imagen". A continuació, posem els píxels que volem. Pel bloc entre els 650/750 d'amplada és suficient, l'altura es posa automàticament.
Firals de Bellvis 2009 - Fotografia escalada 650x450

Per acabar havíem de retocar la imatge, el que he fet és eliminar una caixa d'aigua que hi havia, copiant i enganxant les rajoles del costat. A més, també he eliminat el collar de la dona que té el dit aixecat, a través de l'icona de clonar.

Firals de Bellvis 2009 - Fotografia retocada
Aspectes a destacar: 
- S'han de signar totes les imatges.
- El primer condicionant perquè les fotografies siguin bones és el fotògraf.
- Les òptiques de les càmeres, també són importants. Hi han de tots preus. 
- Si la imatge no es vol imprimir, ni retocar, els 5M és suficient. 
- Més píxels millor tamany, més pes no és més qualitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada